top of page

Investeren: quick win of langetermijndenken?

Als ondernemer moet je regelmatig investeren, maar de juiste keuze maken is niet altijd evident. Ik maak daarom graag een onderscheid tussen investeringen die op korte termijn en op lange termijn opleveren.


Bij een investering die op korte termijn oplevert, krijg je zo goed als meteen geld binnen. Denk maar aan een opleiding voor een behandeling die je onmiddellijk kan toepassen in je salon. Zo volgde ik onlangs een opleiding dermaplaning, waarvan ik wist dat ik meteen klanten zou ontvangen voor deze behandeling. Ook bij de aankoop van een toestel voor laserontharing kan je direct klanten inboeken voor die specifieke behandeling.


Het is uiteraard belangrijk dat je eerst onderzoek doet. Hoeveel kost een behandeling je? Hoeveel kost het toestel? En hoeveel tijd reken je voor een behandeling? Wanneer je je productkost en je vaste kosten kent, weet je perfect wanneer je je investering terugverdiend hebt en wanneer je winst begint te maken. Dat zal natuurlijk niet vanaf de eerste week zijn, maar je start wel meteen met het terugverdienen van je investering.


Langetermijninvesteringen


Een langetermijninvestering levert je niet onmiddellijk geld op, maar draagt wel bij tot een uiteindelijk omzetstijging. Bij dit soort investering zal je eerst tijd en geld moeten investeren om later pas het resultaat te zien. Denk maar aan investeringen die je helpen om de totaalbeleving van je salon te vergroten, een opendeurdag of zelfs een coachingstraject om je zaak verder te ontwikkelen. Ook jouw branding valt onder deze noemer, want met een sterke huisstijl zet je een professioneel merk neer en wek je herkenbaarheid op.


Momenteel zijn we zelf bezig met een rebranding van ons salon om meer eenheid te creëren en onze klanten een luxueus gevoel te geven. Dat doen we onder andere door onze kleuren, ons logo, het interieur en onze verpakking één geheel te laten vormen. Zo zorg je ervoor dat je klant graag wil terugkomen bij jou. Met coaching werkt het op dezelfde manier. Het is niet realistisch om meteen duizenden euro’s extra omzet te verwachten, maar langzaamaan zal je je dienstverlening verbeteren en zal je meer omzet draaien.


Wat is de beste keuze?


Wanneer kies je nu voor een quick win en wanneer ga je voor een langetermijninvestering? Doe onderzoek naar wat er op dit moment voor jou noodzakelijk is. Heb je het gevoel dat je onmiddellijk geld wil terugverdienen en wil je je zaak meteen een boost geven? Dan is de eerste optie de beste voor jou. Heb je wel wat ademruimte en voel je dat je op lange termijn klaar bent voor veranderingen? Dan kan je kiezen voor een investering die op lange termijn oplevert. Op die manier kan je je zaak naar een volgend niveau tillen.Wat mij betreft kan je geen verkeerde keuze maken. Misschien volg je een opleiding voor een behandeling en merk je nadien dat het toch niks voor jou was. Dat kan, maar daarom is die investering niet verloren. Je hebt sowieso nieuwe kennis meegekregen die jou nog zal helpen in de toekomst. Je hoeft er alleen zelf voor te kiezen om deze ervaring als een les te zien, zodat je eruit kan leren. Het materiaal kan je doorverkopen, waardoor je al een deel van je geld terugverdient. Daarna denk je na over hoe het komt dat je deze opleiding gevolgd hebt. Hierdoor zal je de volgende keer beter kunnen inschatten of een opleiding wel echt iets voor jou is.


Hoe bereid je je voor?


Heb je gekozen voor een bepaalde investering? Dan is het belangrijk dat je je hier goed op voorbereidt. Beslis wanneer je welk bedrag opzij wil zetten om de investering te kunnen doen. Ben je van plan om een nieuwe behandeling aan te bieden? Dan kan je al een concreet lanceerplan opmaken, zodat je de behandeling onmiddellijk kan promoten wanneer de opleiding achter de rug is. Zo verlies je geen tijd en start je meteen met het terugverdienen van je investering.


Weet jij al waarin je graag wil investeren? Ga er dan vandaag nog mee aan de slag!


Pssst... Mijn retreat is een ideale investering! Je kan deze volledig boekhoudkundig inbrengen, maandelijks betalen en je gaat gegarandeerd maandelijks meer omzet draaien. Nieuwsgierig? Neem dan hier een kijkje.


21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page