top of page

Hoe je mindset jou en je zaak vooruit helpt

Een sterke mindset zal jou helpen om persoonlijk te groeien én om te groeien met je zaak. Maar hoe doe je dat precies? Ik vertel je in deze blogpost graag wat meer over de 7 levels en het reptielenbrein.


Wanneer we het hebben over mensen die voor zichzelf werken, maak ik altijd een onderscheid tussen ondernemers en zelfstandigen. Waar zit dan het verschil? Zelfstandigen gaan elke dag naar het werk om enkel te doen wat er verwacht wordt. Ze werken voor hun loon, maar hebben weinig ambitie om er meer mee te doen.


Daarnaast zijn er de ondernemers. Zij staan elke dag op met een vlammetje in zich. Een vuur dat brandt om meer te doen en meer te weten. Om te groeien en beter te leven. Deze groep jaagt zijn dromen na en is in staat om grootse ideeën te verwezenlijken. Jij en ik behoren tot die laatste groep, dat is zeker! Maar wat is het nu precies dat ons onderscheidt van anderen?


7 levels


Volgens de manier waarop we allen in het leven staan, zou je ons kunnen onderverdelen in zeven gelijkwaardige groepen. Binnen die zeven groepen zijn er mensen die eerder bewust of eerder onbewust leven. Leef je onbewust? Dan dein je mee op de golven van de maatschappij. Je doet wat er van je verwacht wordt en dat is vaak het klassieke huisje, tuintje en kindje.


Hoewel velen onder ons zich hier meer dan oké bij voelen, zijn er anderen die meer willen in het leven. Op die manier kom je op een ander niveau terecht. Je wordt je bewuster van je noden, wensen en ambities. Hoe bewuster jij leeft, hoe meer je ontwikkelt en groeit als persoon én als ondernemer. Je kan mensen vergeven waarvan je het nooit had verwacht, je neemt afscheid van mensen die niet meer bij jou passen en je maakt keuzes die jou vooruit brengen.


Wil je zelf ook graag bewuster leven? Stel jezelf dan bij elke keuze die je moet maken deze vragen:


  • Word ik hier beter of gelukkiger van?

  • Zal dit mij helpen om mijn doel te bereiken?

  • Maak ik deze keuze voor mezelf of doe ik dit om iemand anders gelukkig te maken?


Reptielenbrein

Naast de 7 levels heb ik het graag ook nog even over het reptielenbrein of de hersenstam, het oudste gedeelte van onze hersenen. Daarnaast hebben we ook nog het zoogdierenbrein of ons limbisch systeem en het mensenbrein of onze neo cortex. Ons mensenbrein zorgt ervoor dat we bewust kunnen bewegen, zintuiglijk kunnen waarnemen en dat we kunnen redeneren, abstract kunnen denken en onze taal kunnen sturen. Het zoogdierenbrein is een iets ouder deel van onze hersenen en staat vooral in voor het regelen van emoties, voor ons langetermijngeheugen en zelfs voor motivatie.


Het belangrijkste deel van je hersenen wat betreft je mindset is echter jouw reptielenbrein of hersenstam. In de oertijd zorgde dit deel van je hersenen ervoor dat we konden overleven en tegenwoordig is dit nog steeds het grootste doel van onze hersenstam. Dat zorgt helaas soms voor verlammende situaties als het om ontwikkeling en groei gaat. De eerste stap richting groei is dan ook om je bewust te worden van dit deel van onze hersenen.


Ons reptielenbrein denkt alleen maar in termen als ‘fight’, flight’ of ‘freeze’. Moeten we een beslissing maken? Dan wil ons reptielenbrein dat we ons zo comfortabel mogelijk voelen. Geen groei dus, want dat is onbekend terrein en dus misschien wel eng en gevaarlijk. Als jij voor een keuze staat, ben jij hierdoor perfect in staat om allerlei scenario’s en excuses te bedenken om iets niet te doen. Het moment dat je dit inziet, is de dag dat jij uit je comfortzone stapt en groeit. Want dan kan je deze gedachten weerleggen en kan je er zelfs tegenin gaan. Op die manier creëer je een bewuster leven.


Stel: je wil een opleiding volgen die 1000 euro kost, maar jouw reptielenbrein reageert als volgt:


“Ik heb die opleiding niet nodig. Dat geld kan ik veel beter gebruiken voor iets anders. Ik ben goed bezig en het is goed zoals het nu loopt.”


Word je bewust van deze gedachten en weerleg ze op de volgende manier:


“Mocht je de opleiding niet nodig hebben, zou ze jouw interesse niet zo hard wekken. Het geld dat je eraan uitgeeft zal je op korte termijn misschien niet terugverdienen, maar op lange termijn kan het je elke maand extra inkomsten opleveren. Het is fijn als het al goed gaat, maar je kan altijd verbeteren en met deze opleiding zal je sneller meer bereiken.”


Wil je graag meer weten hierover? Zet je dan nu op de wachtlijst voor mijn Beauty & Businesstraject en ik hou je als eerste op de hoogte!21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page